رستوران پارسی در قلب بمبئی

4.3
از 13 رای
سفرنامه نویسی لست‌سکند - جایگاه K دسکتاپ
01 اردیبهشت 1395 15:00
0

رستوران معروف بریتانیا در یکی از زیباترین خیابان های جنوب بمبئی واقع شده است. وقتی بعد از ‏پرس و جو به در این رستوران برسید تابلو ساده و قدیمی رستوران شما را شگفت زده میکند. ‏‏"رستوران غذاهای پارسی و ایرانی بریتانیا" ‏‏‏ ‏ ‏ ‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

اسم رستوران بریتانیا است چرا که صاحب رستوران عاشق خاندان سلطنتی بریتانیا است؛ و غذاهای ‏ایرانی دارد چون اصالتا ایرانی است. آقای بومن کوهی نور 93 ساله و برادرش از پارسیان (زرتشتیان) ‏هند هستند. وقتی در سال 1923 پدر وی رشید کوهی نور این رستوران را باز کرد بیشتر میزبان ‏سربازان بریتانیایی بود که در آن زمان بر هند حکومت میکردند. با گذشت زمان و تغییر در سیاست ‏های هند، مهمانان رستوران هم تغییر کردند. ‏ ‏ ‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏


در حال حاضر این رستوران توسط دو نسل از خانواده اداره میشود. آقای بومن کوهی نور و برادرش ‏مهربان کوهی نور به همراه دو پسر آقای بومن به نام های رامین و افشین.‏ ‏ ‏‏ ‏‏

در دهه های گذشته با الهام از غذاهای پارسی و ایرانی این رستوران به سرو این نوع غذاها، البته با ‏طعم هندی میپردازد. خود آقای بومن هر روز از ساعت 12 تا 4 بعد از ظهر که رستوران باز است ‏آنجاست و میز به میز شخصا به مهمان ها خوش آمد میگوید. به آنها پیشنهاد غذای مخصوصش یعنی ‏زرشک پلو میدهد و بعد از خوردن غذا نظرشان را میپرسد.‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏


رستوران خیلی کوچک است. رد پای تاریخ را در همه جا میتوان دید. دیوار های دوده زده پر است از ‏عکس ها و پرچم های رنگارنگ. از عکس ملکه بریتانیا و نوه اش گرفته تا عکس گاندی و زرتشت ‏پیامبر. سه پرچم بزرگ هندوستان، ایران و بریتانیا روی دیوار آویزان است. ترکیبی است از سه ‏فرهنگ متفاوت و این ترکیب حتی در مهمان های رستوران هم نمایان است. جایی است برای همه ‏سلایق و افکار. در میزی هندو ها، در میز کناری چند پارسی زرتشتی، کنار آن ها سیک ها و میز ‏بعدی چند دختر مسلمان نشسته اند. همه با آرامش از این فضای صمیمی در حال لذت بردن از غذاهای ‏خوشمزه رستوران و گوش دادن به داستان های اقای کوهی نور هستند. در این میان گردشگران خارجی ‏هم حتما در طول سفر به بمبئی به اینجا می آیند چون در واقع دستوران بریتانیا به نمادی برای شهر ‏بمبئی تبدیل شده است. ‏

تعداد پارسیان در شهر بمبئی از دیگر شهر های هند بیشتر است و با اینکه تعدادشان روز به روز رو ‏به کاهش میرود اما جامعه ای بسیار تاثیر گذار در هند هستند. بزرگترین صنایع هند را پارسیان تاسیس ‏کرده اند. ‏‏‏

رستوران بریتانیا از تعداد معدودی رستوران های پارسی و ایرانی به جا مانده در بمبئی است. زمانی ‏این رستوران ها بسیار معروف بودند و تعداد آنها خیلی زیاد بود. ‏

علاوه بر زرشک پلو معروف رستوران که توریست ها را از سراسر دنیا به این رستوران میکشاند، ‏داستان جالب تری در پس این شهرت نهفته است. و این داستان عشق این مرد سالخورده به خاندان ‏سلطنتی بریتانیا است. او حتی نام نوه خودش را دیانا گذاشته. در پی نامه های فراوانی که طی سالها ‏آقای کوهی نور به ملکه بریتانیا نوشت، بالاخره یک رووز نامه ای از طرف ملکه دریافت کرد بعلاوه ‏پوستر بزرگی از ایشان که به دیوار رستوران آویزان است. این نامه تمام افتخار و عشق این مرد است. ‏زیر شیشه همه میزهای رستوران عکس صفحات روزنامه ای که در مورد این نامه توضیح داده قرار ‏دارد. چند عکس و کپی نامه هم در دست آقای کوهی نور است و میز به میز برای همه مهمانان توضیح ‏میدهد. یک نامه هم از طرف نماینده هیلاری کلینتون دارد. ‏

متاسفانه پسران آقای کوهی نور قصد ندارند پس از پدر این شغل را ادامه دهند و میگویند در آینده قصد ‏فروش آنجا را دارند. رستورانی که در سال های اولیه قرن گذشته پس از مهاجرت پدربزرگ از یزد به ‏هند تاسیس شد، این روزها در اوج شهرت جهانی است و به دلیل سن بالای آقای بومن معلوم نیست تا ‏چند مدت دیگر فعالیت داشته باشد. ‏

پسر بزرگ اقای بومن، افشین سالها در تهران زندگی کرده و اکنون صندوقدار رستوران است و رامین ‏سر آشپز است. جلو میز ایشان سوغات ایران از جمله گز اصفهان و دیگر چیز ها برای فروش هست. ‏

زرشک پلو معروف رستوران البته با زرشک پلو ایرانی خیلی فرق دارد. هندی ها معمولا غذای خشک ‏نمیخورند و حتما باید یک خورشت آبدار کنار غذایشان باشد. این زرشک پلو هم همین طور است. در ‏ته بشقاب مقداری مرغ و آب خورشت فراوان پر از ادویه های هندی میریزند و روی آن چلو سفید و با ‏مقداری زرشک و پیاز داغ و بادام هندی تزیین میکنند. کوفته قلقلی هم روی برنج میگذارند. البته خب ‏بیشتر خارجی ها که زرشک پلو ایرانی را نچشیدند خیلی این غذا را دوست دارند. بقیه غذا ها بیشتر ‏هندی هستند و اکثرا با گوشت. غذای گیاهخواری کمتر در منو دیده میشود. یک دسر خیلی معروف کرم ‏کارامل هم دارد که واقعا لذیذ است. ‏

فضای رستوران بریتانیا بسیار صمیمی و خاص است. حس دیدار با مردی که عاشقانه از ایران میگوید ‏و به اصل خود مفتخر است، مهمان نوازی مثال زدنی این پیرمرد مهربان و چهره های ایرانی خانواده ‏کوهی نور تجربه ای خاص از سفر به بمبئی است. وقتی شور و شوق این انسان دوست داشتنی را برای ‏کارش میبینید باورش سخت است که از 14 سالگی در همین مکان عاشقانه کار کرده است و اکنون پس ‏از گذشت تقریبا 80 سال هنوز همان علاقه و پیگیری را برای مهمان نوازی حفظ کرده است و این از ‏اصالت ایرانی این شخص نشات میگیرد.‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

رستوران پارسی در قلب بمبئی ‏‏

لست سکند
لست سکند

سایت لست‌سکند از سال 1389 آغاز به کار کرد. از همان ابتدا، بخش مجله گردشگری راه‌اندازی شد تا بتواند با توجه به نیاز اهالی سفر، اطلاعات به‌روز و کاربردی را با مخاطبان به اشتراک بگذارد.