یکی از زیباترین ییلاقهای بهشتی ایران، بدون شک سوباتان است. سوباتان گیلان طبیعتی بینظیر دارد که بازدید از آن را به هر دوستدار طبیعتی پیشنهاد میکنیم. به همین دلیل در این راهنمای سفر از مجله گردشگری لستسکند به معرفی دشت سوباتان پرداختهایم.

سوباتان کجاست؟
سوباتان در استان گیلان و در 55 کیلومتری شهر لیسار و 25 کیلومتری شرق دریاچه نئور واقع شده است. ییلاق سوباتان یکی از زیباترین و چشمنوازترین مناطق ییلاقی کشور محسوب میشود و زببایی مناظر و چمنزارهایش زبانزد خاص و عام است و چشم هر گردشگری را به خود جلب میکند.
تاریخچه سوباتان
سوباتان که در زمان تالشی سووتون نامیده میشد، از ییلاقهای شهرستان تالش محسوب میشود. «سو» به معنی گلپر و «وتون» به معنی روییدن است. این منطقه سرسبز از گیلان را به دلیل آنکه محل رشد گلپر است، سووتون نامیدهاند که در طول زمان به سوباتان تغییر پیدا کرده است. سوباتان نه تنها طبیعت مثالزدنی و دیدنی دارد، بلکه دارای قدمت تاریخی هم است. در اطراف سوباتان، گورستانهایی وجود دارد که هزاران سال قدمت دارند و آن گواهی بر قدمت تاریخی این بهشت ایرانی است.
بهترین زمان سفر به سوباتان
سوباتان در فصل بهار، تابستان و اوایل پاییز سکنه دارد. فصل بهار و بهویژه خرداد ماه این ییلاق همچون بهشت سرسبز و مطبوع میشود و به همین دلیل گردشگران بسیاری برای فراغت و لمس طبیعت بکر، با تورهای شمال به آنجا سفر میکنند. سوباتان در ارتفاعات ۱۹۰۰ تا ۲۵۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است و به همین دلیل سکنه این منطقه در فصل پاییز به دلیل برف سنگین و سرمای شدید به جنگلهای دامنه البرز و سواحل خزر کوچ میکنند.
آب و هوای سوباتان
سوباتان منطقهای گردشگری است در دل استان گیلان، به همین دلیل دانستن آب و هوای آن قبل از سفر جزو واجبات محسوب میشود تا بتوانید ییلاق خوبی را تجربه کنید. در این قیمت از مطلب سوباتان کجاست، به معرف آب و هوای سوباتان در فصول مختلف سال پرداختهایم.
آب و هوای سوباتان در بهار
بهترین فصل سفر به سوباتان، فصل بهار است. در اواخر این فصل نیز سوباتان تبدیل به بهشت میشود و دیدن آن برای هر طبیعتگردی واجب است. از چشمههای پرآب گرفته تا مراتع سرسبز همه در این فصل از سوباتان دیده میشود. در این فصل دمای هوا بسیار معتدل است و خنکی مطلوبی دارد. دمای هوا سوباتان احتمالاً چیزی در حدود 10 تا 20 درجه سانتیگراد باشد، بنابراین احتمال اینکه شبها نیاز به پتو و لباس گرم داشته باشید، وجود دارد.
آب و هوای سوباتان در تابستان
تابستان هم جزو گزینههای خوب برای سفر به سوباتان محسوب میشود. در این فصل به گرمای هوا اندکی افزوده شده و اما همچنان خنکی خاص هوا باقی است. در این فصل هم طبیعت زیبایی را خواهید دید و مناظر اطراف همچنان دست از چشمنوازی برنخواهند داشت.
آب و هوای سوباتان در پاییز
در فصل پاییز آب و هوای سوباتان به سرما متمایلتر میشود. اگر اوایل پاییز باشید که هوا اندکی سردتر است و اگر بهمرور به اواخر پاییز نزدیکتر شوید، سرمای هوا بیشتر شده و احتمال اینکه در گوشه و اطرافش مه ببینید، زیاد است. اگر در فصل پاییز به این منطقه سفر میکنید، حتماً با خودتان وسایل گرمایشی، بارانی، چادرضدآب و... همراه ببرید تا اگر در بارندگی این فصل ماندید، از نظر وسایل مجهز باشید.
آب و هوای سوباتان در زمستان
این فصل در سوباتان بسیار سرد است و شاهد بارش شدید برفخواهید بود. بهدلیل شرایط نامساعد جوی، احتمال اینکه مسیرهای سوباتان در زمستان مسدود شوند وجود دارد و در کل بهتر است اگر کوهنورد یا طبیعتگرد حرفهای نیستید، برای بازدید به این منطقه نروید. سوباتان در زمستان، تقریباً مردم خاصی را به خود نمیبیند و گردشگران زیادی از آن بازدید نمیکند.
چرا به سوباتان سفر کنیم؟
سوباتان منطقهای ییلاقی است و در برخی فصول مانند بهار و تابستان تبدیل به بهشتی روی زمین میشود. اگر از مناظر اطراف بتوانیم چشم برداریم، حالا نوبت به آسمان پاک و شفاف این منطقه میرسد که زمین را به آسمان نزدیکتر میکند. در کل سوباتان را میتوانیم یکی از بکرترین و رؤیاییترین مقصدهای طبیعتگردی در ایران بدانیم. با همه این تفاسیر آیا باز هم جای سؤالی میماند که که بگویم چرا باید به سوباتان سفر کنیم؟
فاصله سوباتان تا شهرها و مراکز مهم
در این بخش فاصله سوباتان از شهرها و مراکز مهم را میبینیم. در این بخش مسافت حدودی آورده شده است و احتمالا اینکه از جادههای دیگری سفر کنید، مسافت برای کمتر یا بیشتر از حدود نوشته شده در زیر باشد.
- فاصله سوباتان تا رشت: 140 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا ماسال: 100 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا تالش: 38 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا تهران: 450 تا 590 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا اردبیل: 73 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا انزلی: 110 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا آستارا: 110 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا اسالم: 45 کیلومتر
- فاصله سوباتان تا اولبسلانگاه: 125 کیلومتر
جاهای دیدنی سوباتان
مهمترین و جذابترین دیدنی سوباتان را میتوان طبیعت بکر ارتفاعات آن دانست. بیدلیل نیست که چندین دهه است که از ییلاق سوباتان بهعنوان منطقه گردشگری نمونه یاد میشود. در اطراف سوباتان هم جاهای دیدنی بسیاری قرار دارد که در ادامه به دو مورد از مهمترین آنها میپردازیم.
دریاچه نئور
یکی از مشهورترین جاهای دیدنی سوباتان دریاچه نئور است که حدود 25 کیلومتر با این منطقه فاصله دارد. این دریاچه درواقع در استان اردبیل قرار گرفته، اما فاصله کمی از سوباتان دارد. دریاچه لئور با چشماندازهای سبز، چمنزارهای پهناور و نسیمی خنک، یکی از دلانگیزترین مقصدهای طبیعتگردی در شمال غرب ایران است.
آبشار ورزان
این آبشار نیز فقط 5 کیلومتر از سوباتان فاصله دارد و یکی از نقاط دیدنی زیبای این منطقه به شمار میآید. آبشار ورزان از ارتفاعی بیش از 100 متر به پایین میریزد و منظرهای فوقالعاده را ایجاد میکند. در اطراف این آبشار نیز طبیعت زیبایی مملو از سبزهزارها و دشتهای وسیع وجود دارد که آرامش مثال زدنی را برای شما به ارمغان خواهند آورد.
چگونه به سوباتان سفر کنیم؟
سفر به سوباتان اندکی سخت است، اما میتوانید از مسیرهای مختلفی خود را به این منطقه زیبا برسانید.
- سفر به سوباتان از تالش: سوباتان از تالش حدود 40 کیلومتر فاصله دارد و میتوانید از طریق جاده سوباتان خودتان را به این منطقه برسانید. بهتر است از ماشینهای محکمی مانند وانت یا پاترول استفاده کنید.
- سفر به سوباتان از آق اولر: اگر از تالش میروید، میتوانید از طریق جاده آق اولر هم خودتان را به سوباتان برسانید. تالش به آق اوار یک جاده آسفالته دارد و پس از آن نیز میتوانید به جاده دیگری میرسید که بهتر است آن را با ماشینهای مخصوصی مانند وانت یا پاترول طی کنید.
- سفر به سوباتان از اردبیل: میتوانید از شهرتان به ترمینال اردبیل بروید و در جاده سرچم مسیرتان را به سمت روستای بودالالو کج کنید و سپس با ماشین خود را به سوباتان برسانید.
- سفر به سوباتان از لیسار: اگر غیرحرفهای هستید یا برای نخستینبار است که میخواهید به سوباتان سفر کنید، این مسیر را فراموش کنید. مسیر لیسار به یک جاده مالرو میرسد که عبور از آن بسیار سخت است و بهتر است تا از راهنمای محلی کمک بگیرید.
اقامت در سوباتان
برای اقامت در این ییلاق میتوانید از مسافرخانهها و حتی خانههای محلی استفاده کنید. بازار محلی و چند مغازه هم برای تهیه مواد غذایی در دسترس بوده اما امکانات آنها محدود است. اگر هم اهل کمپینگ باشید که دیگر میتوانید در دل یک منظره زیبا بساط کمپ را پهن کنید و از آرامش موجود در سوباتان لذت ببرید.
در سوباتان چه غذهایی را امتحان کنیم؟
اگر قصد سفر به سوباتان را دارید، تجربه غذاهای محلی این ییلاق را فراموش نکنید. اغلب غذاها با مواد اولیه تازه و محلی تهیه میشوند و ترکیبی از سادگی، سلامت و عطر واقعی غذاهای روستایی را در خود دارند.
سوجا دیله
از غذاهای محلی سوباتان میتوانیم به سوجا دیله اشاره کنیم. سوجا دیله خورشت محلی بسیار خوشمزهای است که ترکیبی از گوشت گوسفند پرچرب و ماست محلی دارد. به ترکیب ادویهجات مختلفی مانند زردچوبه و دارچین هم اضافه میکنند تا طعم منحصربهفردی پدید آورد.
نان کومبه
این نان، یکی از نانهای محلی منطقه تالش و ییلاق سوباناتان است که طعمی بسیار دلنشین دارد. نان کومبه معمولا با آرد گندم محلی، ماست یا دوغ، کمی نمک و جوششیرین تهیه میشود و در تابههای چدنی یا روی ساج داغ یا حتی در تنور بهصورت ضخیم پخته میشود.



سفر به سوباتان با تورهای لستسکند
اگر تمایل دارید تا به سوباتان گیلان سفر کنید و از مناظر بکر و دیدنی آن لذت ببرید، میتوانید با مراجعه به قسمت تورهای وبگاه لستسکند، تور سوباتان را انتخاب کنید. سوباتان منطقهای زیباست که سالانه طبیعتگردان و گردشگران مختلفی از آن بازدید میکنند و اینبار شما میتوانید یکی از آنها باشید.
سخن آخر
سوباتان سراسر چمنزار و مراتع است و سرسبزی طبیعت آن خیره کننده خواهد بود. به همین دلیل اغلب طبیعتگردان و افرادی که علاقهمند به طبیعتگردی هستند، به بازدید از این ییلاق بهاری میروند. در این منطقه آنتن تلفن همراه به درستی کار نمیکند و با سفر به اینجا باید مدتی از فضای مجازی و تلفن همراه خود فاصله بگیرید تا به آغوش طبیعت بروید.


کلام آخر
اگر طبیعتگرد هستید یا سفر کردن در دل طبیعت را دوست دارید، سوباتان میتواند بهشت رویایی شما در زمین باشد. لذت زندگی روستایی در این ییلاق و دل کندن از زندگی شهرنشینی، هر ساله گردشگران و دوستداران سفر بسیاری را به سوباتان جذب میکند. در فصل بهار کوله خود را جمع کرده و به ارتفاعات سوباتان بروید. مراتع سرسبز، آبشارهای پرآب، اسبهای وحشی، خانههای کاهگلی و چوبی، آسمان شب پرستاره و هوای مطبوع و خنک در انتظار شما خواهد بود.